A származási lapról PDF Nyomtatás E-mail

A tenyészállat-nyilvántartásról és a származási lapok kiadásáról

Minden hobbista csingazdinak az az álma, hogy a kedvence egészséges legyen, sokáig éljen, és legyen szép, kedves, formás, hogy még a harmadik szomszéd is a csodájára jár. Ugye? ;)

Ehhez az szükséges, hogy a tenyésztők ? mindegy, hogy csak 2-3 pár csincsillát, vagy 15-20 pár csincsillát tartó hobbitenyésztőről van szó ? nagy hangsúlyt fektessenek a tovább-tenyésztett csincsillák jó minőségére, ismerjék a tenyészállataik felmenőit, figyeljenek az eladott minicsinikről érkező visszajelzésekre, és úgy általában, szívügyüknek tekintsék a színvonalas állattenyésztést.
A tenyésztők elkötelezettsége szükséges, ám nem elégséges feltétele a színvonalas tenyésztésnek: egyedül nem megy, a vásárlóknak is segíteniük kell (visszajelzésekkel), és a tenyésztőknek is össze kell fogniuk, egymást tanáccsal, véleménnyel segíteni, és az állományukat egymás tenyészetéből frissíteni (vérfrissítés), ehhez pedig szükséges a tenyészállatok felmenőinek nyilvántartása.

Tehát a színvonalas állattenyésztés egyik alapköve az ellenőrzött és nyilvántartott tenyésztői munka.

Ezt a célt szolgálja a központi tenyészállat-nyilvántartás, amelyben a tenyészállatokat és felmenőiket regisztrálva, elkerülhető a beltenyésztés. Valamint ezt a célt szolgálják a bírálatos kiállítások, amelyeken nemzetközileg elismert bírók ellenőrzik a tenyészállatok megfelelő minőségét.

A Magyar Csincsilla Klub, bár alapvetően és elsősorban a házikedvencként csincsillát tartók klubja, és nem tenyésztőszervezet, mégis fontosnak tartotta elkezdeni a magyarországi tenyészállatok nyilvántartását. A tenyészállatok regisztrációja a nyilvántartásba ingyenes. Amennyiben egy állat származási lapját a tulajdonos/tenyésztő kikéri, a papír és a nyomtatás költségét meg kell téríteni.

A Magyar Csincsilla Klub tervei között szerepel, hogy - amint kellően nagy számú csincsilla lesz regisztrálva a nyilvántartásban ? bírálatos kiállítást szervezzen a magyar tenyészállomány minőségének felmérése érdekében. (Értelemszerűen 20 darab csincsilla kedvéért nem érdemes idehívni egy külföldi bírót ;))


És hogy ebből az egészből mi a fontos a hobbitartók számára?
Ha házikedvencként szeretnél csincsillát tartani, igyekezz olyan tenyésztőtől vásárolni, aki származási lappal igazolja a kiscsini felmenőit, és azt, hogy tőle vásároltad. Így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy egészséges minit vihetsz haza, aki nem beltenyésztett, nem lesz fogbeteg 4-5 éves korára, mint ha kereskedésből vagy regisztrálatlan, ismeretlen származású tenyészállatoktól származó kiscsint veszel.
És ha ellenkező nemű párt szeretnél mellé vásárolni, a nyilvántartás segítségével elkerülheted, hogy valamelyik rokonát vidd haza mellé! ;)

A származási lap nem ?törzskönyv?, nem ?pedigré?, nem arra szolgál, hogy az ember dicsekedjen vele.
A tenyésztő, ha regisztráltatja az állatait a nyilvántartásba, azért teszi, hogy segítse a beltenyésztés elkerülését és a magyar csincsilla-állomány minőségének a javítását.
Az eladott mini felmenőiről való információ-szolgáltatás egy európai országban magától értetődő kellene legyen, de sajnos sok szaporító még saját készítésű, otthon nyomtatott származási lapot sem ad az eladott kiscsincsilla mellé (gyakran teljesen ismeretlen származású csincsillákat szaporítanak).
A Magyar Csincsilla Klub által kiállított származási lap papír- és nyomtatási költsége mindösszesen 300Ft, tehát a kiscsincsilla vételárához képest elenyésző összeg, egyik tenyésztő pénztárcáját sem terheli meg túlságosan ;)

Ha származási lappal rendelkező csincsillát vásárolsz, a tenyésztők és a Magyar Csincsilla Klub munkáját is segítheted: ha neadjisten a mininek mégis egészségügyi problémái lennének, a nyilvántartási száma alapján be tudod jelenteni a Klubnak, aki tudja értesíteni a tenyésztőt, így szükség esetén a szülőket ki lehet venni a tenyésztésből.

Tehát a származási lap azt a célt szolgálja, hogy nekünk, akik családtagként szeretjük a csincsilláinkat, egészséges, hosszú életű kedvenceink lehessenek.


Származási lappal kapcsolatban írj Macsnak a szarmazasilap[kukac]csincsilla[pont] info e-mail címre!

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 14 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés