Egészségére PDF Nyomtatás E-mail

A beteg csin általános tünetei
Azt hiszem, mindenki felismeri, ha beteg a csinije, de mégis, pár szó: a beteg csini étvágya csökken, majd egyáltalán nem eszik, a szőre fénytelen, borzolt, a csini elveszti érdeklődését, szomorú, végül egészen apatikus lesz.
A legfeltűnőbb: a szemek elvesztik huncut fényüket, félig vagy akár teljesen lecsukódnak.
A csinek normál testhőmérséklete 36,1-37,7 °C, végbélbe vezetett (paraffinos!)hőmérővel lehet megmérni (bár ezt lehet h jobb az állatorvosra hagyni, nehogy túl mélyre csússzon a hőmérő... de ugye a beteg állat kevésbé tiltakozik mindennemű vegzatúra ellen, ha tényleg komoly baja van, hagyni fogja...) 37,7 felett biztosan beteg a csini, 39,4 feletti hőmérséklet pedig már nagyon magas láz, mindenképpen csillapítani kell! A csinik is lehetnek "kihűlőfélben", 34,4 °C alatt szintén nagyon beteg a csini (melengetésre szorul, na meg azonnal orvosra)

FONTOS!

A fórumon örömmel segítünk, amiben tudunk, de az első jelre, amikor a problémát észleled, keress meg egy orvost!

Jelezheted nekünk is, ha találkoztunk már a tünetekkel, tudunk tanácsot adni, de távsegítséget nem nyújthatunk, ezért valószínűleg, ha komoly a baj, mi is csak az orvost tudjuk javasolni.


Amikor már betegnek tűnik a csincsillád minden perc nagyon fontos, hiszen ezek a kis rafináltak sokáig tartják titokban gondjaikat, és már csak akkor veszed észre, amikor valóban nagy a baj.

Légy tehát minden esetben körültekintő!


Néhány jellemző betegség:

Hasmenés - Diarrhea
Lehet önálló betegség, de lehet egy komolyabb betegség tünete is. Attól függően, hogy melyik bélszakasz betegedett meg, más-más jellegű a hasmenés. Nagyon súlyos esetben a vékony-és vastagbél is megbetegszik, ekkor egészen vízszerű hasmenés alakul ki. Ettől az egész feneke piszkos lesz, az állat mintha depressziós lenne. Természetesen ez ritka, gyakoribb az enyhe hasmenés, kenődő, puha bogyókkal.

Okai lehetnek:
1) állott, piszkos víz (ezért jobb a golyós itató!) vagy erjedt zöldtakarmány fogyasztása ilyenkor egy-két napi diétától rendbe jön a csini

2) sokk/stressz miatt felboruló bélflóra - probiost vagy hasonló, a bélflórát "visszatelepítő" gyógyszert kell adni a csininek, és megszüntetni a kiváltó okot!(ha még fennáll)

Ha valami fertőzésre (gomba/baktérium/egysejtű élősködő) gyanakszol, fordulj állatorvoshoz, és kérj laborvizsgálatot!

Az eredmény lehet:
1) Gombás fertőzés (ált rossz minőségű tápból, szénából szedik össze!) - fel fog írni a doki gombaölőt (elvileg nem pusztítja ki a bélflórát)
2) Baktérium - az antibiotikum mellé feltétlenül kell adni bélflórát visszaállító gyógyszert! (pl. probios)
3) Egysejtű élősködő - pl. Giardia, erre is fel fog írni a doki megfelelő gyógyszert (klion, és hasonló hatóanyagú gyógyszerek)

Nőstényeknél előfordul méhgyulladás után, hogy a felszívódó toxinok okoznak hasmenést, de ha a csinidnek méhgyulladása volt, amúgy is orvos felügyelet alatt áll...

DE!
Amennyiben vemhes, vagy vélhetően vemhes nősténynél tap
asztalsz hasmenést AZONNAL állatorvos!
Első jele lehet a magzatelhalásnak!


Néhány tipp enyhébb esetekre: egy kis citromlé az ivóvízbe, vagy a banán is "fog", illetve a natúr joghurt is helyre billenti a bélflórát.

Enyhébb és komolyabb helyzetben is segíthet, ha széna-diétára fogod a csincsilládat.
Bámilyen nehéz is nézni a nasiért-tápért kuncsorgó csineszt, muszáj kitartani, az ő érdekében! :)

FONTOS!
Ha nem javul, mindeképpen az orvos a megoldás!


A hasmenés ellentéte, a bélsárpangás - Obstipatio
A bogyók kicsik, kőkemények és nagyon szárazak, sötétek. Durvább esetekben egyáltalán nem bogyózik, viszont rengeteget iszik, lázas lesz.

Oka lehet száraz, rostszegény táplálék, beleket szűkítő gyulladás/tályog/daganat, esetleg vemhesség végefelé is kialakulhat bélsárpangás enyhébb formában.
Enyhe esetben próbálkozhatsz cukros víz vagy paraffinolaj itatásával, de talán a legjobb, ha dokihoz fordulsz, ő majd ad neki megfelelő mennyiségű hashajtót.

Szemgyulladás
Leggyakrabban bébik kapják el (a koszos alomról szedik össze), de felnőtt állatokon is előfordul.
Többféle kórokozó is előfordul, a tünetek mindig hasonlóak: könnyező, csipásodó szemek, duzzadt szemhéjak, egy idő után a szemváladék gennyesedni kezd, majd összeragad az állat szeme.
Ki kell mosni langyos kamillateával, és minél hamarabb orvoshoz fordulni!!!
Előfordulhat, hogy csak egy aránylag veszélytelen baci okozza, de az is lehet, hogy nagyon komoly, mint pl. a Pseudomonas auruginosa.
Utóbbinak elég rossz a kórjóslata. Kezdeti stádiumban még meg lehet fogni, de ha nem visszük a csint azonnal orvoshoz, ráterjedhet a májra, a bélcsatornára, és nagyon agresszív gyógyszerezéssel is kicsi az esélye, hogy megmenekül az állat. Előfordul, hogy ráterjed a belsőszemre a fertőzés, elhal a szem, és fehér színű heg alakul ki a szemlencsén. Maradandó károsodás, ha az állat felépül, fél szemére (rosszabb esetben mindkettőre) akkor is megvakul.

Tehát a könnyező, váladékozó szemmel tessék azonnal orvoshoz menni, mintát vetetni, laborba küldetni, hogy kiderüljön a pontos kórokozó, és a megfelelő gyógykezelés!


Rosszul növő fogak
Nem tudják pontosan, mi okozza, több dolog is lehet
1) Öröklődő(hajlam)
2)Takarmányozási hibák (rossz kalcium-foszfor arány, ásványianyag-hiány)
3)Túl korai ellés fiatal nőstények esetében.

A fogak néha nem csak kifelé, hanem befelé is nőnek, ennek megállapítására röntgenfelvételt kell készíteni.
A fogtúlnövés néha csak hónapok után válik feltűnővé, amikor már annyira túlnőtt a fog, hogy a nyálkahártyát irritálja, ettől az állat nyáladzik. És persze egyre kevesebbet eszik, mert a rosszul záródó fogsor miatt nem tud rendesen rágni.

A túlnőtt fogakat le lehet csípni, de a befelé növő fogakkal nem lehet mit kezdeni.
Előbb-utóbb arcüreggyulladáshoz, kötőhártya-gyulladáshoz, majd az állat pusztulásához vezet.

Hőguta - Hyperthermia
Erről rengeteget beszélünk, főleg nyár előtt-alatt, a legjobb, ha megelőzzük a csincsilla megfelelő hűtésével. Ha mégis hőgutát kap a csini: ernyedten fekszik az oldalán, zihál, nyitott szájjal lélegzik.
Ha nem kerül azonnal hűvösebb helyre, kóma alakul ki. Ilyenkor a legfontosabb a csini hűtése, és hogy mielőbb orvoshoz kerüljön, aki a légzést és a vérkeringést stimuláló szereket ad be neki (esetleg infúziót - fiziológiás oldatot)

Világos, nem elég narancssárga fogak
Oka leginkább a kálcium és egyéb vitaminok hiánya.
Novelni kell a bevitt vitamint akár vízbe cseppentéssel, gyógynövényekkel.
A kálcium hiányt szépiával, és rágókővel lehet csökkenteni.

A jó fog és a rossz fogNéhány kevésbé gyakori, de elő bukkanó betegség:


Bedagadt pénisz, szőrgyűrű a péniszen
Nem túl gyakron fordul elő, de ha igen, nagy bajt okozhat.
Mivel az ivarérett fiú csinik rendszeresen, és alaposan tisztigatják nemiszervüket (több vélemény szerint maszturbálnak), igy nem csak közösülés közben érheti baj.
Az ok: hogy nem húzódik vissza elég gyorsan a pénisz, és egy szőr-gyűrű ragad be a fityma mögé.
Ezt a szőr gyűrűt azonnal el kell távolítani, mert a csini életébe is kerülhet.
Te is megpróbálhatod, némi vazelinnel masszírozva leszedegetni, ehhez valószínüleg segítségre lesz szükséged, hogy a csinidet biztosan fogjad, de a legjobb ha inkább orvoshoz viszed a problémával!

Angolnyelvű oldal a szőrgyűrű eltávolításáról.
Ha nem tudsz angolul, kérj segítséget állatorvostól, esetleg a fórumon!


Gennyes méhgyulladás - Pyometria
Egyértelműen csak a nőstény csincsilláknál áll fent ez a veszély, és csakis ha már ivarérett.
Gyakran egyik óráról a másikra jönnek elő a tünetek:
Gubbaszt, nem reagál hangokra, csapzott, és a nemi szervéből sűrű váladék folyik-csöpög.
Ha egyszeri alkalommal jön ki, akkor antibiotikummal kezelhető. Viszont ha kiújul, akkor már komolyabb problémáról van szó. Az orvos ultrahangra fogja utalni, ahol leborotválják a pociját, és megnézik a méhét ultrahanggal, hogy mennyire gennyes belül. Súlyos esetben műteni kell, ami során eltávolítják a méhet (ivartalanítják).

A gyógykezelés során ajánlott szárított málnalevelet adni, mert ez erősíti a méhszövetet. Össze kell keverni kamillával egyenlő arányban, és ebből egy kávéskanálnyit lehet a tápjához keverni naponta.

Érdemes megvizsgálni, hogy nem ivarzik-e éppen, és esetleg a bak túl erősen próbált közösülni a leányzóval. Az ivarzást erős B-vitamin szag jelzi.
Ha nem ivarzik, rögtön hívni a dokit, illetve ellátogatni hozzá.

Kelés, tályog - Abscessus
Oka lehzet fertőzés, vagy nagyon gyakran harapás, pl.: összeszoktatáskor, vagy amikor a bébi szopatás közben, vagy ápolgatás közben megharapja a mamáját.
Lehet még ok hegyes tárgy, kiszögellés a ketrecben, vagy verekedés.
Koszos, ritkán vagy rosszul takarított ketreccek, pedig nagyon jó szállást biztosítanak a baciknak.
Csak orvosilag kezelhető, antibiotikummal.
3-5 nap utan felszakadhat. de van, hogy szükséges felvágni a sérülést.
Érdemes megvizsgálni ilyenkor a fogakat s, az is lehet a baj okozója!
A ketrecet a kezelés megkezdésekor, es gyógyulás után is ki kell fertőtleníteni!

Száraz, hámló talpak
Nem kell nagyon aggódni, ha száraznak tűnik.
Valószínüleg a polcokon való ücsörgés az okozója. Érdemes ilyenkor teli fa polcra cserélni a rácsokat. Ha pedig azt használsz, és mégis, valószínüleg az igénybevételtől van :)
Ilyenkor természetes alapanyagokból készült krémmel -mivel valószínüleg meg is kóstolja majd- kenegetheted a taplacskát :)
(teafa olajos krém, körömvirág krém)

Szobanövény vacsira
Ha (szoba)növényt evett a csined, és bizonytalan vagy, hogy mérgező-e az illető növény, vagy sem, a Corvinus Egyetemen tudnak segíteni.
"Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kert
06(1)482-6222
Ez a titkárság , és kolleganőnk kapcsolja az éppen elérhetőoktatót.
Mindnyájan szivesen adunk felvilágosítást, vagy továbbítjuk a kérdést a megfelelő helyre."
A mérgezési tünetek 24-48 órán belül jöhetnek ki.


SOHA NE ADJ SEMMILYEN GYÓGYSZERT A CSINCSILLÁDNAK AZ ORVOS TUDTA - ENGEDÉLYE NÉLKÜL!!


Segítség, megműtötték a csincsillámat!

A műtétnek gyakran a legnehezebb része a lábadozás. Ezt átvészelni nem könnyű feladat, ebben próbálunk segíteni!

Nem eszik a csinim. Mit tegyek?
Mindenképp kell valamit ennie. Fecskendőből lehet belediktálni pár tizedmililiter ennivalót ? ami szóbajön:
-kávédarálón ledarált, felvizezett táp
-reszelt alma
-vízben feloldott szőlőcukor (nem kristálycukor!)
-gyümölcsös bébiétel

Hogyan etessem fecskendővel?
Csavard törölközőbe/textilpelenkába, így kevésbé tud tiltakozni, és kevésbé lesz trutyis. A kaja fele (főleg eleinte) a ruhádon és a csin bundáján fog kikötni ? kitartás és türelem!
Mindig keveset nyomj a szájába, nehogy letüdőzze, és legyen ideje elnyammogni. Az evés előbb-utóbb meghozza az étvágyát! ;)

Antibiotikumok?
Minden műtét után szoktak kapni az állatkák antibiotikumot. Az antibiotikumos kezelés tönkreteszi a csincsillák bélflóráját, ezt mindenképp helyre kell állítani! Joghurt, vagy emberi probiotikumok nem jók! Pont ellenkező hatást érsz el velük. Legközelebb a nyulaknak szánt probiotikumok állnak a csinek bélflórájához, pl nyulaknak szánt Probios, esetleg Laktiferm. Kérj az állatorvostól probiotikumot! Ezt reszelt almába, vagy a fecsiből adagolt egyéb kajába lehet keverni.

Érdemes még műtét után Vetri DMG-t adni a csineknek. Ez segíti a felépülést, az immunrendszert erősíti. Persze, ha tudod előre, hogy műteni fogják a csint, a legjobb, ha előtte is 1-2 hétig kap Vetrit ;)


Állatpatikák címlistája városok szerint, Budapest, és vidék
Állatpatikák


Csincsillához értő dokik - de legalábbis találkoztak már vele:

Orvoslista

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés